1. Anasayfa
  2. Sanat Tarihi

Doğayla Dans Edişin Sembolü: Hitit Güneş Kursu

Sevgili okurlar, bu yazımızda, sizleri çok eskilere götürecek ve bir toplumun simgesi haline gelmiş büyük bir yapı, tapınak ve objeyi inceliyor olacağız. Hitit toplumuna ait bir yapı olduğundan ötürü günümüze bu yapının tamamı ulaşamamıştır, dolayısıyla buluntulardan elde edilen ve gelecekte edilecek olan unsurlarla gölgede kalmış olan kısımları daha da netlik kazanacak şekilde anlatabiliyor olacağız. Şimdiye kadar olan kısmı bile yapıyı tamamen açıklamak için yeterli olacaktır. Hazırsanız, yolculuğumuza başlayalım ve Hitit dönemine bir uğrayalım..

Doğayla Dans Edişin Sembolü: Hitit Güneş Kursu
Doğayla Dans Edişin Sembolü | Hitit Güneş Kursu
0

Öncelikle Hitit Güneş Kursu nedir bunu bir anlayalım:

Hitit Güneş Kursu, antik dönemde yapılmış ve Hitit İmparatorluğu’nun dini ve kültürel yaşamında önemli bir rol oynamış olan bir arkeolojik alanı ifade etmektedir. Ancak bu terim genel olarak bir yapı türünü belirtmekte ve kursun tam tasarımı hakkında net bilgiler sınırlıdır. Şu ana kadar elde edilen arkeolojik buluntular ve değerlendirmeler aşağıdaki unsurları içermektedir:

  • Yapı Tipi: Hitit Güneş Kursu genellikle bir açık hava tapınağı olarak tanımlanmaktadır. Bu, dini ritüellerin ve gözlemlerin genellikle güneşle ilgili olduğu bir alanı işaret etmektedir.
  • Avlu ve Anıtsal Yapılar: Güneş Kursu, geniş bir avlu etrafında düzenlenmiş ve bu avlu çevresinde anıtsal yapıları içermiş olabilir. Bu yapılar dini ayinlerin gerçekleştirildiği veya güneş kültü ile bağlantılı diğer etkinliklerin yapıldığı yerler olabilir.
  • Astronomik Gözlem: Hititler, astronomik olayları takip eden bir toplumdu. Güneş Kursu’nun tasarımı, astronomik gözlemler ve güneş ritüelleri için uygun bir yerleşimi içerebilir.
  • Hitit Mimarisinin Özellikleri: Hitit mimarisi genellikle devasa taş blokların kullanımını içermektedir. Bu nedenle, Güneş Kursu’nun mimarisi muhtemelen büyük taş blokların yerleştirilmesiyle karakterize edilmiştir.
  • Heykeller ve Süslemeler: Hitit Güneş Kursu’nun içerdiği anıtsal yapılar, tanrıları veya önemli dini figürleri temsil eden heykeller ve süslemeler içerebilir. Bu, güneş kültüne bağlı olarak çeşitli mitolojik figürlerin tasvir edilmiş olabileceği anlamına gelmektedir.

Hitit Güneş Kursu’nun tam tasarımı ve özellikleri, devam eden arkeolojik kazılar ve araştırmalarla daha iyi anlaşılabilir. Bu nedenle günümüzde eldeki bilgiler özellikle genel ve varsayımsal niteliktedir.
Ancak yukarıdaki bilgileri incelediğimizde buluntuların sınırlı olduğunu, dolayısıyla da tam bir tasfir yapamadığımızı fark etmişsinizdir.
Yine de bulunan yeni buluntular ve kullanılan yeni teknikler ile bu yapının tam olarak işlevi ve kullanım şekline en doğru veren sonuca daha yakınız.
Şimdi daha spesifik olarak hitit güneş kursuna bakalım:
Hitit Güneş Kursu, Anadolu’da yaşamış olan Hitit medeniyetinin en önemli sembollerinden biridir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş ögelerden oluşmaktadır.
Bazılarının üzerinde ses çıkarması için sallanan parçalar kimisinin üzerinde barışı simgeleyen geyik imgesi, kimisinde ise üremeyi simgelemek üzere kuş, ağaç figürleri vardır.
Hitit Güneş Kursu, genellikle tunçtan yapılır. En seçkin örnekleri Çorum yakınlarında Alacahöyük’te bulunmuştur. Hititlerin sembolü haline gelmesine rağmen, aslında Anadolu’nun en eski uygarlığı olan Hattilere ait bir eserdir. Hatti kralları öldükleri zaman güneş kursu ile gömülürdü.
Güneş kursunun, yıldızların konumlarını tespit etmeye yaradığı, daha sonra bu amaçla başka araçlar geliştirilince törensel bir nesneye dönüştüğü sanılmaktadır.
Hitit Güneş Kursu, güneş metaforunu ve bu metaforun çağrıştırdığı sıcaklık, yaşam enerjisi, içtenlik, doğa, özgürlük, ilerleme, üreme, bereket gibi kavramları sembolize eder.
Bu hititlerin doğayla iç içe olmasına ayrı bir kanıttır ve bu güzelliklerdendir ki bu kurs pek çok kurum ve kuruluşun amblemlerine yansımaktadır.
Hatta öyle ki Hitit Güneş Kursu, Ankara Üniversitesi’nin sembolü olarak kullanılmaktadır. Ankara’nın Sıhhiye Meydanı’nda yapılmış olan geyik figürlü güneş kursu anıtı, Alacahöyük’teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. Bu anıt, 1973’te belediye başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin simgesi yapılmış ve 1995’te yine belediye tarafından değiştirilmiştir..
Çizgilerin ortasında bulunan yuvarlak güneşi, yukarıda bulunan diğer figürlerde doğum, bereket, özgürlük gibi kavramları sembolize ettiği için, pek çok kurumun vakfın sembolüne ilham kaynağı olmuştur..
Hattiler ve hititliler konusu aslında birbiriyle içiçe bir konudur ancak bu başka bir yazının konusu olarak ayrıca işlenebilir
Özet olarak biliniz ki Hattiler Hititlilerdir..

İlginç bir eser yazısıyla sizlerle olduk millet. Umarız ki okurken keyif ve bilgi almışsınızdır. Farklı yazılarda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın…


    Değerlendirme

    İçeriği nasıl bulduğunuzu duymak isteriz. İsteğe bağlı olarak, aşağıdan değerlendirerek bunu bize söyleyebilirsiniz.

    1993 yılında beykozda dünyaya gelmiştir, 2017'den beri yazarlık yapmaktadır, çok farklı türde pek çok yazı kaleme almıştır, korku, fantastik, makale, şiir, bilgi içerikleri gibi alanlarda yazıları bulunur, arayış adlı kitabın sahibidir, tarih hane ekibine 29 kasım itibariyle katılmış olup, sanat tarihi kategorisinde içerikler üretmek üzere satır başına geçmiştir...

    Yazarın Profili
    Paylaş
    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir